Норвежката публична електрическа компания Statkraft навлиза в Испания. Компанията си е поставила

...
Норвежката публична електрическа компания Statkraft навлиза в Испания. Компанията си е поставила
Коментари Харесай

Норвежка електрическа компания ще инвестира 2,5 млрд. евро в Испания

Норвежката обществена електрическа компания Statkraft навлиза в Испания. Компанията си е сложила за цел да доближи 3000 MW възобновима сила сред операции и разработки до 2025 година, което би означавало инвестиция от порядъка на 2,5 млрд. евро за нейното общо пускане при настоящи пазарни цени. По този метод компанията следва пътя на други европейски енергийни колоси в Испания като френската петролна компания Total, португалския Galp или финансисти като Caisse de dépot et plas du Quebec (CDPQ), написа испанското икономическо издание.

Statkraft има намерение да създаде вятърни и слънчеви планове на Иберийския полуостров посредством лични разработки, съюзи или взаимни разработки. Също по този начин, компанията ще търси благоприятни условия за покупки, които могат да бъдат забавни. Всъщност, норвежката компания към този момент беше финалист при продажбата на 2000 MW хидроелектрическа сила на EDP в Португалия, която в последна сметка стана френската Engie за 2,2 милиарда.

Намерението на Statkraft е да подтиква растежа на дейностите за развиване на вятърната и слънчева енергия като част от стратегическия си проект, където има за цел да построи над 6GW вятърна сила и 2GW слънчева сила в международен мащаб през 2025 година и чака Испания и Португалия да бъдат от областите, които с най-голяма тежест способстват за тази цел. Всъщност прогнозата е, че 2000 MW ще работят в Европа до 2025 година

Споразумения с Fortia

Норвежката обществена компания нанесе първия удар на обичайните електрически компании в Испания с подписването на огромно съглашение за продажба на електрическа енергия на огромни индустриални компании, групирани във Fortia през септември предходната година. Fortia Energía сплотява покупките на Acerinox, ArcelorMittal, Atlantic Cooper, Cemex, Cementos Portland, Grupo Gallardo Balboa, Praxair, Megasa и Cementos Portland Valderribas и подписа първия огромен контракт за покупка на електрическа енергия с закрепена цена за идващите 10 години. Чрез това съглашение промишлените предприятия се съгласиха да получат общо 3TWh през целия интервал на този контракт, които ще се доставят от разнообразни възобновими централи, с които Skatkfraft има контракти.

Миналата седмица норвежката компания завърши още едно съглашение с огромните испански индустриалци до края на 2029 година Енергията за незабавна доставка ще бъде генерирана в две самостоятелни вятърни паркове, неотдавна свързани към мрежата в Кастилия и Леон, с комбинирана мощ 93MW и ще способства за снабдяването на разнообразни индустриални обекти за клиенти на Fortia, основно ситуирани в Андалусия и Каталуния.

Statkraft направи дебют на иберийския пазар през март 2018 година с абонамент за 15-годишен PPA за фотоволтаичната слънчева централа Don Don Rodrigo в Севиля, първата без дотации в Испания. За да затвърди позицията си на пионери в бизнеса с дълготрайни контракти за възобновима сила в Южна Европа, норвежката компания към този момент сътвори офис в Мадрид през март 2019 година

Компанията си е сложила за цел да утрои размерите си на ръководство на пазара на електрическа енергия посредством PPA и контракти за доставка с генератори на възобновими енергийни източници и крайни консуматори до 2025 година През последните 15 месеца Statkraft подписа няколко съглашения за закупуване на електрическа енергия, както за напълно търговски планове, както и за планове, които са получили разрешение/спечелили в испанските търгове.

Многобройни планове

Компанията подписа най-голямото дълготрайно съглашение за покупка на сила в Испания с Audax Renovables. Statkraft се съгласи да доставя на Audax Renovables 525 GWh електрическа енергия годишно за интервал от 10,5 години. Годишният размер може да достави 130 000 испански домове със зелена сила за цяла година. Audax Renovables ще го употребява за доставяне на дребни и междинни предприятия и частни домове в Испания.

Statkraft реализира съглашение със Sonnedix за закупуване на слънчева сила за 10 години. Компанията, благосъстоятелност на JP Morgan, ще обезпечи на Statkraft приблизително към 100 GWh / година чисто електричество сред 2021 и 2031 година с помощта на слънчева фотоволтаична централа, която ще бъде ситуирана в Бадахос, в югозападната част на Испания. За Sonnedix това е първото съглашение за покупка на слънчева сила за план за мрежов паритет в Испания.

Норвежката компания има контракт и за закупуване на електрическа енергия със Solaria за мощ 252 MW. Първоначалната дълготрайност на съглашението е 10 години от въвеждането в употреба на оборудванията. Електричество ще се доставя от три плана в Кастилия и Леон и два от Кастилия Ла Манча. Петте централи ще имат обща конфигурирана мощ 252 MW, ще създават към 500 GWh годишно.

Към всичко това се прибавя и съглашение с швейцарския Aventron за закупуване на сила за 5 години. Statkraft ще закупи общо 330 GWh електрическа енергия от слънчевия парк Bargas в Толедо. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР